gtag('set', {'user_id': 'USER_ID'}); // Set the user ID using signed-in user_id.

Architectural Design

Recreation landscapes present exciting opportunities within parks and estates, quiet lanes, tracks and sports fields. Our landscape architecture design is about establishing the right relationships between buildings and creating the public realm that surrounds and links them.

It could be that you require a striking cycle hub to sit within an urban park or a sympathetic shelter for a country club or a complex building solution for your sports club. We carefully consider the site constraints and convert them into possibilities, endeavouring to maximise the site potential.

Whatever the location we are adept at producing a solution to meet the stakeholder needs and client budget, and we provide a collaborative design process between the design team, client and other relevant authorities to ensure that the design outcome is personalised and connected to its surroundings.

Cycle-Centric Business Building Revival

1/6
  • Project title: Prologue Works, Marsh Street, Bristol

  • Client: Kennedy Wilson Europe

  • Completion date: 2018

Project summary

We were engaged by Kennedy Wilson Europe to design a Cycle-Centric refurbishment of an occupied office block which needed renovation in a replicable style over the 9 floor plates over a number of years.
Works include; forming new entrance and reception area, refurbish lift, lobbies, replacement of 2nr lifts with new, strip out and refurbishment of 5th floor office accommodation, strip out and formation of new male and female WC’s to 5th floor, refurbish ground floor disabled WC, Rainscreen cladding to South elevation, alterations to M&E, New AHU and associated ducting. Statutory controls and planning.
New state of the art cycle parking hub for 66 cyclists to include ACCP corporate individual secure cycle parking and kit drying lockers within a dedicated secure room within the basement car park. The design and detailing focuses on the Prologue Works brand and cycling theme and the emphasis on once well, sustainable materials has been at the heart of the design process resulting in an EPC improvement from E104 to B37.

Contemporary Temporary Cycle Hub

1/6
  • Project title: Contemporary Temporary Cycle Hub

  • Client: London Borough of Ealing

  • Completion date: contract cancelled

Project summary

H-B designed were awarded the bid for a temporary 100 bike cycle hub behind the Shankee at Haven Green in Ealing. The council was leasing ten car parking bays from U-Park (BBC) for a five year period and required a colourful and innovative solution for turnkey design and build new cycle hub.

The project needed to be maintenance-free and demountable yet includes high-security cycle parking, lighting, CCTV, a shelter, easy access and feature lighting.  Within the new cycle parking area, the existing concrete surface is to remain in situ and act both as the wearing surface and fixing foundation.

The main structure is a hybrid UK sourced Douglas Fir and galvanised steel frame technology. The structural steel is featured at all connection points to provide ease of installation and allow for dismantling and reassembly in the future. The frames are braced with galvanised steel tie bars.

The proposed canopy is to be steel composite insulated panels for a number of reasons;

• To allow for less structural members in the roof of the frame

• To limit the wet and cold weather that falls on the hub

• To keep noise levels of rainfall to a minimum

• To withstand the pressures of the surrounding trees/leaf fall

• To visually correlate to the existing Transport Hub

• Secure fixation of ancillary items, e.g. lighting and CCTV

The roof has been divided into 2 sections with water collecting in the central gutter, which is then expelled by gravity onto the concrete slab and will utilise the existing runoff drainage facilities on the southern side of the car park area.

The open sides of the structure enable large amounts of natural daylight to enter the hub which will be enhanced with LED light panels throughout the structure. surface and as the global mounting point for the new infrastructure.

Super Cycle Hub for Richmond Station

1/4

We were appointed by Richmond and Wandsworth Borough Council to provide condition evaluation, programming and concept design services to develop the long-term strategy for repurposing the Richmond Station Car Park and establish the basis of the fund development required to support the Project.

 

The overall project aim is to create a cycle super hub that will address best practice in the provision of mass cycle parking facilities and also aims to achieve a high level of architectural aesthetic that draws the existing localised parked bicycles to one safe, secure location in the station car park.

The design team produced design concepts and a strategic brief for the proposed project and undertook the appropriate design & specification works to Stage 2 for the new cycle super hub at Richmond Station Car Park, Kew Road including facilitating the necessary investigations and studies to support the future planning application & building control for the re-development.

 

The Project Brief

  • Improved cycle and user security arrangements

  • All-inclusive bicycle parking mix   Security entrance doors with a smart card (or similar) door entry system

  • Lighting & 360 degrees CCTV cameras within the hub and externally to the hub

  • Customer Information Screens with real-time train/station information

  • Security information screens at the entrance to the hub

  • Cycle repair stands, maintenance tools & pump

  • Passive provision for future electric bicycle charging points

  • Passive provision for vending machines for the possible supply of cycle repair equipment/parts or consumables

  • Consideration will be given to providing an electronic numbering system to identify cycle spaces available and to monitor the use of each cycle parking space

  • Signage for emergency, wayfinding, parking space identifiers and security

  • Minimal change to existing car parking spaces quantities, minimal loss of current site revenues

  • Low maintenance/operational costs

  • Consideration for improving the bin store and access for deliveries

  • The maximum amount of cycle parking in as possible; 1000+ cycle parking units to be catered for

  • Funding dependent on-site start by November 2018

  • Loss of existing car parking spaces to be limited to x6

  • Relocate the existing advertising hoarding so as not to lose revenue

 

The project concluded with a report providing a concise package of information illustrating: the analysis of existing conditions, the planning and design process used, the evaluation of options and finally the recommended concept design approach to the redevelopment of the Richmond Station Car Park into a Sustainable Super Cycle Hub with prioritised cyclist and pedestrian transparent connectors collaboratively synchronising with the car parking facilities for immediate transition to the local station and high street infrastructure.

We worked as lead design team collaboratively with Steer Davies Gleave, Foddy Consult, Structural Solutions Ltd, Waterman Ltd, Design Cycle Associates Ltd  and Point 2 Surveyors Limited.

Ealing Broadway Cycle Hub Design and Planning Project

1/8
  • Project Title: Ealing Broadway Cycle Hub

  • Client: London Borough of Ealing

  • Completion date: August 2012

  • Awards: Winner National Cycle Rail Awards 2012 & Shortlisted London Planning Awards 2013

Project summary

We were approached to conceive, and project manage a new permanent yet re-locatable cycle hub that would reduce crime and increase cyclist use. It included the design of a new cabman’s shelter and associated infrastructure.

Working with multiple stakeholder groups such as English Heritage, Friends of Haven Green & Ealing Civic Society, Network Rail and the London Taxi Drivers Association, we have increased the cycle parking provision by 89% and designed low maintenance, eco shelters to include CCTV coverage and smart illumination.

The hybrid timber and Steel structures echo the late Victorian early Edwardian architecture language of the site and were designed to have as few as possible supporting posts to allow clear, unobstructed views through to the green.

Due to the city centre location of the site, the majority of the components were designed to be fabricated off-site to reduce site congestion and ensure site safety. This included and bespoke precast foundations for both the structures and the cycle parking system which were designed to negate interference with the protected tree root systems and existing underground services.

The success of the system is proven by the reduction in cycle crime in the area by *20% in the first year after launching, in contrast to a rise of 81% in the rest of the borough in the same period. *Met Police

North Acton Cycle Hub Design & Planning Consultations

1/9
  • Project title: Noth Acton Station Cycle Hub

  • Client: London Borough of Ealing

  • Completion date: 2013 -2015

Project summary

Version #1 > In the first instance we were approached to design a new cycle hub that would improve the provision of cycle parking at this busy and growing station. Increasing capacity from 15 to 64 covered secure cycle parking spaces. Typical to many cycle hub locations the site for the proposed new cycle park was complicated to access and necessitated approvals from many stakeholders including LU & TfL. We were engaged to submit proposals and then proceed to complete the planning application and specification to tender stage. Due to the complexities of this sensitive project, a specialised approach was required. We worked closely with various stakeholders, leading to an additional design proposal, two separate planning approvals and the coordination of various disciplines to ensure a successful outcome that aligned with future development plans for the area.

Version #2 > When the Crossrail plans were announced, the previous planning approval #1 was set aside and a temporary cycle hub design created to service the station whilst other associated projects were completed. This design had to be installed with minimal civils works and be totally demountable.

Version #3 > Following lease negotiation, alternative land on the site became available to convert into a larger hub with space for 48 cycles and a Brompton Dock. Enabling works pending on the adjoining Station Square project were in stasis allowing fantastic site access and lifting previous design constraints. The buildings were designed to be traditional looking with hybrid steel and timber construction above a SUDS compliant landscaped area. The project now involves complex civils works and retaining boundary walls.

Planning Ahead?

Our contribution can be made best use of at the first stage of a project to generate ideas with technical understanding and creative flair for the design, organisation and use of spaces. We provide all the necessary elements required to maintain the quality, safety, legal compliance, cost and time objectives that are needed to ensure the success of every project. Operating with the latest 3D software technology enables us to deliver eye catching visualisations and technical developed designs in addition to offering the best service to clients and continued development of our design team.

ask us for Revit/CAD files to speed up your project

Projects

Public Realm Bicycle Park

Cycle-Centric Office Renovation

Transport Interchange

Products

Cycle Parking Systems

Scooter Parking Racks

Grandstands & Sports Stadia

Golf Range Buildings

Expertise
About

H-B Designs Ltd

Reg. Office: The Old Barn, Unit 6 Manor Farm, Lydeway, Devizes, Wiltshire SN10 3PU

Co. Reg No. 5375059                   VAT Reg. No. 821 9079 26

01380 840 819

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

Copyright   ©   2020  H-B  Designs