gtag('set', {'user_id': 'USER_ID'}); // Set the user ID using signed-in user_id. Timber Shelters for cycles people and things I HB Designs
SHELTERS & STRUCTURE PROJECTS

 

We specialise in creating multipurpose buildings that are sympathetic to the surroundings and exceed client expectations. We offer a full design and supply service for projects and  where our modular small building systems are not quite right for the situation or space with produce a unique solution for you. 

School Multi Use Shelter. John of Gaunt School, Trowbridge

 

School Multi Use Shelter. John of Gaunt School, Trowbridge Wiltshire

The Starting Point

The school needed to increase its capacity for students to eat at lunch and break times. The current dining room was far too small to cater for over 1,000 students who are eligible to use it every day of the school year.

The Challenge

Design and installation of a 130sq. m. building that provided a large, weather protected space that was sympathetic to the existing school structure style and could be utilised for additional school and social events.

Stakeholder consultation

After consultation with students and staff about what they would like to use the proposed new building for, we undertook a comprehensive study of behaviour and student flow for the exact times of the day the building would be used for. Students spent less than 10 minutes in the area each day and therefore we advised that the original proposal to add a standard extension to the school dining hall would not be the best solution.

The Results

We created a new innovative standalone building covering 130sq. m. Principally consisting of post and beam timber frame and standing seam zinc roof technology with timber and glass screens providing protection from the weather whilst maintaining high natural internal light levels along the glazed curving apex. The structure installed in the central school courtyard is visionary in its concept and design.

It is a building which is inspirational, confident and futuristic. The design encompasses zero carbon construction to be long lasting even with the multi-purpose usage it provides.

John of Gaunt School, whilst being judged good in a recent Ofsted inspection is in fact great in terms of its vision, its optimism and the aspirations it has for its students and this new structure embodies that entirely.

Bespoke CURL Bin & Cycle Store for Lilian Baylis School Site SE11

 

Bespoke CURL Building for Lilian Baylis School Site SE11

The Starting Point

Grade II listed, the original building has a rich and vibrant history, dating back to mid-Victorian times and acquiring its name from arts legend, Lilian Baylis. The school as it appears now was re-designed in 1964, in the contemporary ‘Brutalist Style’. As part of the recent regeneration work Henley Homes contracted us to design a bespoke CURL building to provide a combined bin and cycle store.

 

​​The Challenge

The styling of the site necessitated a unique ‘hedgehog’ feature Red Western Cedar cladding for the bespoke extra large CURL building. This feature roof cladding and the special side cladding and doors were all stained to match the estate colours.

Stakeholder Consultation​​

Working with developer, Henley Homes, the design process involved many reiterations to get the exacting solution for all.

The Results

The bespoke design CURL building provides 71 sq. m of covered storage and the building nestles within the amenity courtyard areas of the development.

The New Dumbarton Cemetery Shelter, Garshake, Glasgow

The New Dumbarton Cemetery Shelter, Garshake, Glasgow

The Starting Point

Garshake, which in Gaelic means ‘the field of the hawks’ is an exposed site, owned and maintained by West Dunbartonshire Council. As part of the council's overall cemetery improvements strategy, a new cemetery with 600 lairs and two memorial gardens was required for Dumbarton. Included in the development was a shelter which would be robust yet sympathetic to the landscape at the entrance to the new site.

The Challenge

The new shelter building needed to be aesthetically light on the landscape but physically robust to withstand open public access at all hours on an exposed part of the site. In addition the project was only including materials of sustainable sources that would offer very low maintenance requirements.

Stakeholder Consultation

Public consultation process included plans for the cemetery and associated infrastructure being displayed at Dumbarton Public Library in Strathleven Place for local input. Fiona Robertson, Landscape Designer selected the Woody Pitched roof in green Oak to compliment other small landscape features and underpin the environmentally considered materials used in the project.

 

​Points of Note

The shelter is situated prominently at the entrance of the cemetery which has been awarded a Green Flag accolade; the first cemetery in Scotland to achieve this honour. Councillor Patrick McGlinchey, convener for infrastructure, regeneration and economic development, said "It’s extremely pleasing to secure a Green Flag Award for the New Dumbarton Cemetery – the first in Scotland to do so. Our cemeteries offer a place of comfort and solace to bereaved families, so it is fantastic that the New Dumbarton Cemetery has been recognised in this way.”

 

New London Cabman's Shelter, Ealing Broadway

The New Cabman's Shelter, Ealing Broadway

The Starting Point

As part of the Haven Green Cycle hub, replacing the dilapidated taxi rank formed an integral aspect of the greater Ealing Broadway Cycle Hub project.

The Challenge

The scheme sought to renovate and improve the Ealing Broadway taxi rank, maintaining all the existing taxi rank spaces and improve the rest facilities within a cabmans shelter. The key challenge of this project was to ensure that both cyclists and taxi rank users were able to utilise this dynamic space conveniently and safely.
Whilst this building is reminiscent of the original panel styling, the modern construction sits above a plethora of underground services and tree roots and incorporates a fully integrated CCTV system and smart access system. The Shelter is composed of a modern timber frame building envelope which has been integrated into the larger Cycle hub super structure.

 

 

Stakeholder Consultation

Public consultation process included spending time with the London Taxi Drivers Association to understand their exacting requirements.

 

​Points of Note

This new Cabman’s shelter, is believed to be the first newly built in London for nearly 100 years.

 
Projects

Public Realm Bicycle Park

Cycle-Centric Office Renovation

Transport Interchange

Products

Cycle Parking Systems

Golf Range Buildings

Expertise
About

H-B Designs Ltd

Reg. Office: The Old Barn, Unit 6 Manor Farm, Lydeway, Devizes, Wiltshire SN10 3PU

Co. Reg No. 5375059                   VAT Reg. No. 821 9079 26

01380 840 819

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle
  • YouTube - White Circle
  • Pinterest - White Circle
  • Instagram - White Circle

Copyright   ©   2020  H-B  Designs

Ealing Broadway Cabmans Shelter